Извънредното положение ни завладя. Нужно ми бе да мотивирам своите ученици по някакъв начин и им отправих множество предизвикателства към тях. Предизвикателства, които ги карат да стоят далеч от компютъра. 

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО 1 : 

    Това предизвикателство ми хрумна, заради липсата на увереност, която много от нас притежават. Аз също бях много неуверена и плаха. Все пак наближава края на раздела свързан с алгебрата, а аз много държа децата да научат и знаят основни определения. Освен това, учейки математическите определения ние се учим на добър изказ, а той от своя  страна това изгражда увереност. 

    Както е казал Джереми Кун „Математиката ни помага да избираме точните и правилни думи“

Точността е „учтивостта“ при математиците. Това изказване е трудно за оспорване, тъй като всеки термин и феномен има точно и ясно определение.

      Когато  накараш учениците  да науучат някое определение наизуст, те веднага започват да се питатзащо да го правят, при положение че не знаят къде ще приложат подобно знание ( въпреки, че постоянно им показвам къде могат да приложат точно това знание). Но нека се замислим, винаги ли изричаме думите без дори да се замислим какво е тяхното значение? Бихме ли могли да кажем какво е щастие и любов на секундата? Щяха ли отговорите ли ви да съвпадат с тези на най-близките ви хора? И най-важното – щяхте ли да можете да назовете нещо, което няма точно определение?

  Но ето и предизвикателството: 

  Всички ученици трябваше да си преговорят изучените определения до момента ( дадох им списък, точно на кои държа много). След като ги научат трябваше да се запишат как ги изговарят и да ми изпратят видеото. Беше толковавълнуващо. Едни рецитираха като стихотворение, други показваха как изговарят правилото и показват примери, трети хитруваха, но всички се справиха прекрасно и изпълниха сърцето ми с гордост и радост.  


Заради защита на личните данни на учениците няма да публикувам видеа тук, но ако моето предизвикателство Ви допадне може да се възползвате от него 🙂 

Категории: Без категория

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *